21 augusti 2010

15. Five Points Restaurant, New York


Five Points är en restaurang belägen söder om Greenwich Village och norr om Little Italy i New York. Namnet till trots är detta ingen Viktväktar-inrättning precis. Här kommer man snabbt upp i "five points" så att säga, hehe.

Jag hade troligtvis aldrig upptäckt den om jag inte sett ett Food Network-program i USA förra gången jag var där, i vilket olika tv-personligheter berättade om sin bästa pizza-upplevelse. En kvinnlig journalist berättade om att hon hade en ätit en fantastisk potatispizza på Five Points i New York. Jag själv som inte är sen med att lockas av spännande och annorlunda matkombinationer skrev ner restaurangen till mitt kommande New York besök nu i augusti.



Jag besökte Five Points vid sen lunchtid och beställde en wood oven pizzette with thinly sliced yukon gold potatoes, fontina cheese and truffle oil. Jag kan bara säga en sak; smakexplosion. De tunna, knapriga och lite segaktiga potatisskivorna tillsammans med den nötiga fontinaosten och tryffeloljan med viss vitlökston blev tillsammans ett fantastiskt giftermål. Eftersom tryffelolja ofta har en ganska intensiv doft och smak är det lätt att den tar över i mat. I potatispizzan hade den en tydlig karaktär med pepprig eftersmak, men den var inte dominerande och gav stort utrymme för de övriga smakerna att framträda. Pizzabottnen var i övrigt tunn och lite segaktig, precis det jag gillar bäst.

Potatispizzan på Five Points rekommenderas starkt om du vill äta en god pizza med annorlunda fyllning.

Om du i övrigt är lite mer traditionell är New York USA:s pizzahuvudstad när det gäller tunnbottnad pizza så utbudet är ganska digert. Även om det är något av en turistdestination kan jag rekommendera Lombardi's Pizza i Little Italy, som gör makalöst god pizza.

Five Points Restaurant
31 Great Jones Street (vid Lafayette St)
New York, NY


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar