21 augusti 2010
17. Barney Greengrass, New York
Barney Greengrass på Upper West Side är något av en New York-institution. I sann judisk delitradition har de sedan 1908 serverat sin specialité; egenrökt fisk av olika slag.
Jag beställde en tallrik med rökt Nova Scotia-lax och stör, vilket serverades med bagel, färskost, inlagd saltgurka samt grönsaker. Jag har ätit en del av den för New York typiska lax- och färskostbageln, men laxen här på Barney Greengrass var något alldeles, alldeles speciellt. Laxen var lättrökt så sältan blev bara en förnimmelse med en framträdande len, frisk laxsmak. Stören var på samma sätt mycket lättrökt och bokstavligt talat smälte i munnen. Makalöst delikat fisk.
Jag samtalade med servitören om rökt fisk i allmänhet och jag fick smaka en bit av deras gravadelax, gravel lox. Gravlaxen här hade en framträdande pepprighet med samma friska laxsmak som den rökta laxen. Långt ifrån det som jag uppfattar som den extremt söta graxlaven som annars finns att tillgå i gemene svensk livsmedelsbutik. För att inte tala om den svenska rökta laxen. Saltchock i jämförelse.
Jag provade en bagel med rökt lax på en diner nära där jag bodde och den smakade precis lika översaltad som den kan göra i Sverige.
Vill man smaka rökt fisk av superb kvalité ska man helt klart bege sig till Barney Greengrass. En av den godaste rökta fisken jag smakat i klass med den vildfångade, rökta laxen jag smakade i Bergen i Norge för ett par år sedan.
Ett annat ställe som jag också recenserat som serverar riktigt god rökt fisk är Russ & Daughter's.
Tips: Rökt lax benämns både under namnen lox och Novia Scotia. Lox är ofta en något kraftigare och mer rökt lax (saltare) och Novia Scotia något mildare. Men även om det står Novia Scotia på menyn kan den smaka fruktansvärt salt som jag berättade om ett stycke upp.
Barney Greengrass
541 Amsterdam Avenue (W 86th & W 87th St)
New York, NY
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar