23 oktober 2010

26. Zetor, Helsingfors


Zetor är beläget mitt i Helsingfors city nära järnvägstationen och Stockmanns varuhus och serverar mat typisk för Finland. Upplägget känns ganska turistigt och inredningen tämligen kitschig (stora traktorer och kor vid ingången) men man ska inte låta skenet bedra, för här serveras förstklassig mat till överkomliga priser.



Till huvudrätt åt jag ryska blinier (boveteplättar) med krämig svampsallad, renmousse, lök och smetana. Blinierna, stekta i rikligt med smör, hölls varma i små järnfat och var fantastisk goda. Tillbehören krämig svampsallad med persilja, renmousse (egentligen rökt ren i en créme fraiche/grädd-kompott), rödlök och syrad smetana, gjorde det här till en ypperligt delikat måltid.



Till efterrätt åt jag brödost sjuden i grädde. Svårt att beskriva finsk brödost, men man kan ungefär säga att det är som om man skulle koka svensk ostkaka. Brödosten hade en segaktig konsistens och var sjuden i grädde vilket gav en kolaktig sötma. Toppad med bränt socker och hjortronsylt som tillbehör blev detta en mycket god, om än mäktig, efterrätt.

Zetor serverade helt klart den godaste maten jag åt i Helsingfors och rekommenderas varmt för ett besök.

Zetor
Mannerheimintie 3-5
Helsingfors

2 kommentarer:

  1. Grym blog, hittade hit via Flashback. Tycker det är kul att du blandar att testa riktiga restauranger med snabbmat, speciellt eftersom snabbmatsrestauranger är något av det som fascinerar mig mest! Höga betyg över lag, kanske bättre med en skala 1-10? Hur som helst, trevligt.

    SvaraRadera
  2. Brödost kallas bondost på finlandssvenska och kaffeost i norra Sverige, där den skärs ner i små tärningar och läggs i kaffet.

    SvaraRadera