21 juni 2010

10. Panda Express, Atlanta Intl. Airport


Panda Express serverar som de själv säger "gourmet chinese food" och denna kinamat är verklig något utöver det vanliga. Jag hade inga speciella förväntningar men maten här var fantastiskt god och smakrik.

Jag beställde cho mein med Mandarin Chicken och Beijing Beef. Mandarin Chicken var kycklingbitar i en sås av soja, ingefära och vitlök. Beijing Beef var en helt makalöst god rätt med biff, vårlök och röd paprika i en oerhört välsmakande kryddig, soja/hoisinsås med viss syrlighet och bett i. Svår att beskriva smakmässigt egentligen, den får upplevas helt enkelt. Cho mein serverades till vilket är uppstekta nudlar med groddar och vårlök. Mycket goda de också. Ingen soja behövdes heller för att komplettera måltiden, som annars oftast vid den kinamat som vi är vana vid i Sverige.

Kinamat är dock ett något missvisande ord. Med det vidsträckta land som Kina är finns här många olika kök och smakinriktningar representerade. Det mest kända är troligen szechuan-köket. Det intressanta med Panda Express var att varje rätt beskrevs utifrån sitt kinesiska ursprung och var rätten härstammade ifrån, vilket gav en stark autencitet.

Det som vi kallar kinamat i Sverige är ofta en blandning av kinesisk och västerländsk mat anpassad för västerländska smaker. Friterad mat t ex är inte så vanligt i Kina fast det utgör grundstommen för kinamat i Sverige.

Summa summarum blev jag oerhört positivt överraskad av Panda Express. Rekommenderar restaurangen starkt om ni skulle trilla över den i USA.

Panda Express @ Atlanta Intl. Airport
Concourse E
Atlanta, GA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar